Merak Edilenler

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Diş ve dişeti hastalıkları düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini artırır. Bu nedenle hamilelik döneminde ağız bakımınıza daha fazla özen göstermelisiniz.  

Gebelik gingivitisi nedir? 

Hamilelik öncesinde var olan dişeti problemleri hamilelik döneminde hormonal değişime bağlı olarak büyür. Dişetleri kanayan anne adayı dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum dişler üzerinde daha fazla bakteri plağı birikmesine ve buna bağlı olarak daha çok kanamaya, kızarık ve şişmiş dişetlerine neden olur.  Bu duruma Gebelik Gingivitisi denir.  Hamileliğin 2. ve 3. aylarında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıkar. Dişetleri hassas, şiş, kızarık ve kanamalıdır. Bu durumda dişlerinizi fırçalamayı bırakmayın ve diş hekiminizi ziyaret edin. 

Dengeli beslenin, abur cuburdan uzak durun   

Bebeğin diş gelişimi hamileliğin 5.-6. Haftalarında başlar. Bu nedenle hamileliğin ilk aylarından itibaren yeteri kadar kalsiyum, fosfor, vitamin ve protein alın.  Dişler üzerine yapışan ve zor temizlenen, karbonhidratlı gıdalardan uzak durun. 

Her hamilelikte diş kaybı kader değil

Yeterli kalsiyum alınmadığında bebeğin gelişimi için gerekli olan kalsiyum sanıldığı gibi annenin dişlerinden değil, kemiklerinden karşılanır. Hamileliğin diş çürümesine direkt etkisi yoktur. Hamilelikte olabilen diş çürüklerine ağız ortamındaki değişikliklere paralel olarak daha iyi hijyen sağlayarak engel olabilirsiniz.  

Ağız Bakımına özen gösterin 

Hamileliğin ilk aylarında meydana gelebilen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal değişimlerin etkisiyle dişlerde çürük riski artar, dişetlerinde kanama ve hassasiyet oluşabilir. Kanama nedeniyle diş fırçalamayı bırakmayın.  Günde iki kez ve mümkünse her yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın. Diş aralarını diş ipleri ve ara yüz fırçaları ile temizleyin. Gerekmedikçe ağız gargaraları kullanmayın. 

Hamilelikte diş tedavileri 

Hamileliği üçer aylık dönemler halinde ele almak gerekir. İlk 3 aylık dönemde bebeğin organları oluşmaya başlar. Bu dönemde diş tedavilerinden kaçınılmalıdır. 3-6 aylık dönem diş tedavileri için uygundur. Son üç aylık dönemde yine mümkün olan durumlarda tedaviler doğum sonrasına ertelenir. Hamilelikte kontrol amacı ile düzenli olarak diş hekime gitmek gerekir. Şiddetli ağrı ve iltihabın olduğu durumlarda tedavi hamileliğin hangi döneminde olursa olsun yapılmalıdır. Özel durumlar haricinde diş tedavisi ve diş çekiminin hiçbir sakıncası yoktur. Ancak seanslar mümkün olduğunca kısa tutulur. 

İlaç Kullanımı 

Tetrasiklin grubu antibiyotikler doğacak bebeğin dişlerinde kalıcı renklenmelere neden olacağından hamilelerde kullanımı bırakılmıştır. Bunun dışındaki antibiyotiklerin herhangi bir renkleşmeye neden olduğuna veya zarar verdiğine dair bilimsel bir veri yoktur. Aspirin ve ibuprofen gebeliğin son 3 ayında kullanılmaz, sadece parasetamol grubu ağrı kesiciler kullanılır. 

Anestezi ve ilaç verilmesi gereken durumlarda kadın doğum uzmanı ile irtibat kurulabilir. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılır. 

Doğum sonrasında da şekerli gıdalara dikkat edin

Emzirme döneminde anneler süt üretimini artırmak amacıyla şekerli gıdalara yönelebiliyor. Bu tür beslenme süt üretimini artırmaz ancak diş çürüğü riskini artırır. Doğum sonrasında şekerli ve dişlere yapışan gıdalardan uzak durun.